Ptica kivi. Opis, značajke, vrste, način života i stanište ptice kivi

Kivi je rijetka i jedinstvena ptica. Ima niz prepoznatljivih obilježja i karakteristika zbog kojih izgleda poput sisavaca. Međutim, ovo je ptica koja ima kljun i polaže jaja, ali ne može letjeti..

Opis i značajke

Odrasla kivija teži od 1,5 - 5 kilograma, ženke su veće od mužjaka. U prosjeku, ptica izgleda poput domaće kokoši. Ima kruškoliko tijelo, kratki vrat i malu glavu. Ptičji kljun je tanak, oštar i savitljiv. Pomoću nje kivi lako dobiva različite ličinke ispod mahovine, izvlači crve iz tla.

Nozdrve nisu u osnovi kljuna, kao u ostalih ptica, već na početku. Zahvaljujući ovakvom rasporedu nosnica, kivi ima izvrstan njuh. Te ptice slabo vide, a oči su im vrlo male, poput perli. U promjeru dosežu najviše 8 milimetara..

Kivi se vrlo razlikuje od ostalih ptica u obliku perja. Pero mu je tanko i dugo, vrlo slično vuni. Boja ovisi o vrsti ptice, obični kivi ima smeđe i sivo perje. Imaju specifičan miris koji podsjeća na gljive i vlagu. Predatori pticu mirišu izdaleka. Zbog svog posebnog pera, ptica kivi na fotografiji izgleda poput male životinje..

Na glavi, na dnu kljuna, nalaze se osjetljive dlake zvane vibrissae. Obično sisavci imaju takve dlake, pomažu životinjama da se bolje snalaze u svemiru..

Ptica kivi ne može letjeti, ali savršeno trči. Noge kivija su duge, mišićave i moćne. Postoje četiri prsta s oštrim, kukastim kandžama, zahvaljujući kojima ptica lako hoda po mokrom, močvarnom tlu.

Kivi nema rep, kao ni krila. U procesu evolucije, krila ptice gotovo su nestala, ostali su samo izdanci od 5 centimetara, koji se ispod perja jedva primjećuju. U obliku podsjećaju na mali, iskrivljeni mali prst. Međutim, kivi vole sakriti kljun ispod krila dok spavaju, poput ostalih ptica..

Ptice su ime dobile zbog zvukova koje proizvode. Slični su brzim ili qii. Također, postoji teorija da je plod kivija dobio ime upravo zbog sličnosti s tijelom ove ptice, ali ne i obrnuto..

Ptica ima visok imunitet, ustrajno podnosi infekcije, a rane na tijelu vrlo brzo zarastaju. Međutim, ta su izvanredna stvorenja pred izumiranjem. Njihov broj svake godine opada. Ptice love lovokradice, jedu ih grabežljivci. Ljudi su prisiljeni intervenirati kako bi spasili populaciju kivija. Na Novom Zelandu stvoren je projekt nazvan "Sky Ranger".

Sudionici projekta stvorili su prirodni rezervat u kojem se uzgaja kivi. Oni hvataju ptice, zvone im i pričvršćuju posebne senzore koji pokazuju aktivnost ptice. Kad je ženka kivija položila jaje, ljudi ga vide i odlete u rezervat. Utvrđuju točan položaj ptice, pronalaze joj sklonište i uzimaju jaje stavljajući ga u inkubator.

Dalje, svi čekaju rođenje pilića, njeguju ga i odgajaju dok ne postane potpuno jači i ne osamostali se. Kad pilić dobije potrebnu težinu i naraste do određene veličine, vraća se u rezervat. Dakle, ljudi štite male ptice od napada grabežljivaca ili od gladi..

Postoji 5 vrsta kivi ptica.

  1. Uobičajeni kivi ili jug. Ovo je smeđa ptica, najčešća vrsta, koja se nalazi češće od ostalih..
  2. Sjeverni kivi. Te se ptice nalaze isključivo na sjeveru Novog Zelanda. Oni su dobro savladani na novim teritorijima, stanovnici sela ih često susreću u njihovim vrtovima.
  3. Veliki sivi kivi najveći je te vrste. Ženka ove vrste godišnje snese samo jedno jaje. Boja ptica razlikuje se od uobičajene. Boja pera siva s šarenim, tamnim mrljama.
  4. Mali sivi kivi. Ovo je najmanja vrsta kivija. Visina nije veća od 25 centimetara, a težina 1,2 kilograma. Žive samo na otoku Kapiti.
  5. Rovi je najrjeđa vrsta kivija. Broj jedinki je samo oko 200 ptica.

Ljudi ulažu velike napore kako bi sačuvali sve vrste. Spašeni pilići vrste Rovi uzgajaju se dok ne nauče brzo trčati i ne postanu veličine odrasle ptice. To povećava njihove šanse za bijeg od hermelina..

Način života i stanište

Ptica kivi živi u šumama Novog Zelanda i smatra se simbolom ove zemlje. Kažu da su preci ovih neobičnih ptica mogli letjeti i nekada su se doselili u ovu zemlju davno. U to vrijeme nije bilo toliko grabežljivaca i ptice su slobodno lutale po zemlji. Ubrzo, njihova potreba za letenjem potpuno je nestala, krila i rep atrofirali, a kosti su im postale teške. Kiwi je postao potpuno zemaljsko stvorenje.

Kiviji su noćni i danju odmaraju u skloništima. Te ptice nemaju stalno gnijezdo, kopaju rupe u nekoliko komada odjednom i svakodnevno mijenjaju svoje mjesto. To im pomaže da se sakriju od grabežljivaca..

Ptice su vrlo pametne i pažljive. Ne prave obične rupe, već samo labirinte i uske prolaze s nekoliko "nužnih" izlaza. Nakon što je kivi iskopao svoju jazbinu, čeka dok se ne obraste travom da se dobro sakrije od zlih očiju..

Uz to, ove ptice su izvrsni vlasnici, nikada neće dopustiti da se još jedna ptica skloni u njihovo sklonište. Oni mogu organizirati pravu borbu u borbi za rupu. Bilo je slučajeva da jedna ptica kolje drugu do smrti. Napokon, glavno oružje kivija su jake šape s kandžama.

Na jednom kvadratnom kilometru živi oko pet ptica, ne više. Tijekom dana u divljini ptica je vrlo rijetka. Ali možete je pogledati u zoološkim vrtovima. Tamo se namjerno mijenjaju danju i noću, uključujući svijetle lampe koje simuliraju sunčevu svjetlost noću..

Kiviji misle da je došao dan i skrivaju se u rupama. Ali tijekom dana svjetlost je prigušena, a kivi izlazi van kako bi pronašao hranu. Tada ih znatiželjni posjetitelji pregledavaju sa svih strana..

Prehrana

Unatoč lošem vidu, ptice mogu lako dobiti hranu. U tome im pomažu akutni sluh i osjetljiv njuh. Sat vremena nakon zalaska sunca, kiviji se biraju iz skloništa i odlaze u "lov".

Kopaju i njuškaju zemlju svojim moćnim, kandžiranim prstima. U mahovini i vlažnom, močvarnom tlu pronalaze brojne hranjive ličinke, crve i male kornjaše. Također vole jesti bobice i drugo voće koje je palo s drveća. Vole sjeme i pupove.

Posebna delikatesa za kivi su mekušci i mali rakovi. Jedu ih ptice koje žive bliže južnoj obali..

Razmnožavanje i očekivano trajanje života

Kivi su monogamne ptice. Supružnika biraju do kraja života, a u rijetkim slučajevima i na nekoliko razdoblja parenja. U nekim vrstama ovih ptica uobičajeno je živjeti ne u parovima, već u grupi. U ostalih se vrsta mužjak i ženka samo susreću, ali nemaju nikakve veze s drugima. Pare se samo između sebe i zajedno izlegu jaje.

Sezona parenja traje od lipnja do sredine svibnja. Ženka je u stanju reproducirati od jednog do šest pilića godišnje, to je vrlo malo. S početkom vremena za igre parenja, ptice počinju još žešće braniti svoja gnijezda. Jednom tjedno mužjak dolazi ženki, oni se penju duboko u rupu i tamo zvižde, upozoravajući druge da je ovo gnijezdo zauzeto.

Kivi nosi jaje jako dugo, oko tri tjedna. To ne čudi, jer njihova jajašca nisu proporcionalno velika. U posljednjih tjedan dana ženka teško može jesti, jer je jaje ptice kivi ogromno i iznutra snažno stišće probavne organe i želudac.

Iako u ranim fazama, naprotiv, pokazuje sjajan apetit. Trudna ženka konzumira tri puta više hrane nego inače. Iz očitog razloga, u spojci je samo jedno jaje..

Da bi bolje zamislili usporedivost veličine same ptice i jajašca, znanstvenici predlažu zamisliti trudnicu koja će na kraju roditi dijete od 17 kilograma. Toliko je teško ženskim kivijima. Prije nego što se pilić pojavi, roditelji naizmjence inkubiraju jaje, ali uglavnom mužjak to radi duže vrijeme..

Tek nakon 2,5 mjeseca pilić se počinje izlijegati. Ljuska jaja kivija vrlo je gusta i tvrda, beba se je teško riješiti, pa treba oko dva dana da se rodi. Kljunom i šapama razbija stijenke jaja. Pilići su rođeni već pernati, ali slabi.

Ptice kivi su potpuno nesavjesni roditelji. Čim se pilić oslobodi ljuske, roditelji je zauvijek napuštaju. Klinac ostaje sam u rupi i postaje lak plijen predatora.

Oni koji imaju više sreće, prva tri dana moraju jesti vlastite rezerve žumanjka. Postupno, pilić uči stajati, a zatim trčati. U dobi od dva tjedna ptica postaje potpuno neovisna. U stanju je napustiti gnijezdo i dobiti hranu.

Prvih mjesec dana pilić vodi aktivan životni stil tijekom dana, tek tada kivi postaje noćna ptica. Zbog činjenice da se mlada ptica još ne zna pravilno sakriti, postaje žrtvom hermelina, lisica, pasa, mačaka i tvora. U divljini, od svih potomaka uzgajanih na jednom teritoriju, preživi samo 5-10% kivija.

Ostali postaju žrtve grabežljivaca, krivolova i ljubitelja egzotike. Ljudi često krše zakon i penju se u rezervat kako bi ukrali nekoliko ptica za vlastiti zoološki vrt. Ako prekršitelj bude uhvaćen, morat će platiti veliku kaznu, ovo je u najboljem slučaju. U najgorem slučaju, kazna je zatvor na nekoliko godina.

Pubertet se kod kivija javlja različito, ovisno o spolu. Mužjaci sazrijevaju do prve godine života, a ženke tek nakon dvije godine. Ponekad ženka odmah nakon prvog pilića rodi drugo jaje. Ali to je prilično rijetko..

Kivi dugo živi. U divljini su prstenaste ptice pronađene mrtve u dobi od 20 godina. U povoljnim uvjetima sposobni su živjeti više od 50 godina. Za tako dug život ženke uspiju snijeti oko 100 jajašaca..

Nažalost, ne uspijevaju svi kiviji živjeti dug život. Nekoć su Europljani u šume Novog Zelanda počeli uvoziti grabežljive životinje čiji broj sada strogo kontroliraju posebne službe. Predatori su najveći razlog za pad ove jedinstvene vrste ptica..

Kivi je pravo čudo prirode. Skladno kombinira svojstva sisavca i ptice, obdarujući je vlastitim karakteristikama i egzotičnim izgledom. Zbog svoje jedinstvenosti postao je simbol države, pa čak i amblem svjetski poznatog platnog prometa, pod istim imenom QIWI.

Oni koji se bore za prava i zaštitu životinja iskreno se nadaju da će ljudi uspjeti spasiti ovu vrstu od potpunog izumiranja. Danas je ptica navedena u Crvenoj knjizi, a krivolov je kažnjiv najstrožim metodama..

Možemo se nadati dobrom ishodu i pomoći spasilačkim projektima prebacivanjem sredstava u dobrotvorne svrhe.

Ptica kivi. Stanište i značajke ptice kivi

Opis i značajke ptice kivi

Kivi nije samo vrlo sočno, jarko zeleno, ukusno voće, već i jedinstveno pernato stvorenje prirode. Ptica kivi je endemična za Novi Zeland, ovdje zaista možete upoznati jedinstvenu pticu koja nema ni krila za letenje.

Nije poznato odakle je točno ime ove ptice, ali neki znanstvenici sugeriraju da seže daleko u povijest. Maori, koji se smatraju autohtonim stanovništvom otoka Novog Zelanda, oponašali su zvukove ptica, njihovo cvrkutanje, zvučalo je poput "kii-vii-kii-vii". Možda je ova onomatopeja naroda Maori dala osnovu za ime jedinstvene ptice..

Slušajte glas ptice kivi:

Veliki sivi kivi

Mali sivi kivi

Kiviji su zastupljeni s pet vrsta, od kojih je najveća obični kivi. Predstavnici ove vrste razlikuju se uglavnom po tome što su ženke puno veće od mužjaka..

Visina ptice je od 20 do 50 centimetara, dok težina varira u području od 2-4 kilograma. Tijelo ptice pomalo podsjeća na krušku, dok je glava ptice vrlo mala i malim tijelom povezana s tijelom.

Oči kivija vrlo su malene, njihov promjer ne prelazi 8 milimetara, što im ne omogućuje dobar vid. Međutim, imaju vrlo dobro razvijen njuh, koji malo uljepšava nedostatak dobrog vida..

Kivijev njuh je na vodećem mjestu među svim pticama na planetu. Njihov je sluh gotovo jednako dobro razvijen. Dakle, ptica se lako može osloniti na ova dva osjetila..

Kljun ptice kivi je dugačak, tanak, savitljiv i blago zakrivljen. U ženki je obično duži par centimetara i oko 12 centimetara. Položaj nosnica u kiviju također se razlikuje od mnogih drugih pernatih predstavnika..

Nisu smješteni u dnu kljuna, već na vrhu. Jezik im je rudimentaran, osjetljive čekinje odgovorne za dodir i percepciju u osnovi su njihovog dugog kljuna..

Kostur ovih ptica ima svoje osobine, zbog čega su neki u početku pticu kivi pripisivali ne pticama, već sisavcima. Prije svega, valja napomenuti da kostur nije pneumatski. Kiviju nedostaje kobilice.

Iako kažu da je ptica kivi bez krila, još uvijek imaju mala, nerazvijena, rudimentarna krila čija duljina nije veća od 5 centimetara. Iako golim okom, ispod perjanica krila kivija potpuno je nevidljivo.

Perje je više poput duge dlake koja prekriva tijelo ptice, a ne samog perja. Repno perje uglavnom nema. Kivijevo perje je poput kose i prilično jakog mirisa, koji pomalo podsjeća na miris svježih gljiva. Ptica se baca tijekom cijele godine, to je neophodno kako bi se pokrivač perja stalno obnavljao i zaštitio pticu od kiše, pomaže u održavanju tjelesne temperature.

Sljedeća značajka kivija od ostalih ptica su vibrise koje posjeduje. Vibrise su male, osjetljive antene koje nema nijedna druga ptica..

Kiwi također nema rep. A tjelesna temperatura ovih misterioznih ptica u smislu pokazatelja puno je bliža sisavcima, jer iznosi približno 38 Celzijevih stupnjeva. Noge kivija su četveroprste, a ujedno vrlo snažne i moćne. Na svakom su prstu udova oštre snažne pandže..

Težina nogu je oko trećine ukupne težine ptice. Noge su prilično raširene, pa tijekom trčanja ptice kivi izgledaju prilično neugodno i pomalo podsjećaju na smiješne mehaničke igračke, pa rijetko trče brzo.

Priroda i način života ptice kivi

Novi Zeland se smatra rodnim mjestom ovog jedinstvenog čuda prirode; ovdje živi ptica kivi. Broj ptica se smanjuje, stoga su kiviji navedeni u Crvenoj knjizi i zaštićeni su. Ali ipak, krivolovci i neprijatelji tih životinja u divljini ne dopuštaju brzi rast populacije..

Ljubitelji egzotike često žele kupiti kivi za nadopunu privatnih kolekcija i mini zooloških vrtova. Krčenje šuma i krčenje znatno su smanjili područje na kojem ove ptice žive..

Sada na jednom kvadratnom kilometru istovremeno ne živi više od 5 ptica, to je vrlo nizak pokazatelj gustoće naseljenosti ptica u šumi. Kivi uglavnom žive u vlažnim šikarama otočnih zimzelenih šuma. Dugi nožni prsti s pandžama omogućuju vam kretanje mokrim, mekim, gotovo močvarnim tlom.

Kivi provodi dan u iskopanim rupama ili se skriva u korijenju drveća, gustim šikarama biljaka. Jare su neobični labirinti koji mogu imati više od jednog izlaza, ali nekoliko.

Takvih dnevnih skloništa može biti velik, a ptica ih mijenja gotovo svakodnevno. Ako ptica napusti svoje dnevno sklonište, to je samo zbog opasnosti. Obično se kivi nikad ne vidi danju, oni se kriju.

Kivi su noćni, u ovom trenutku dolazi do dramatičnih promjena u njihovom ponašanju. Noću se ptice ponašaju prilično aktivno i većinu vremena provode u lovu na hranu i gradeći nova skloništa - jazbine. Vrlo često ptice karakterizira agresivno ponašanje, posebno mužjaci.

Spremni su za borbu i obranu svog teritorija, pogotovo ako se na njemu nalaze gnijezda s jajima. Ponekad između ptica izbijaju pravi ratovi i borbe, često se one bore za život ili smrt.

Razmnožavanje i očekivano trajanje života ptice kivi

O kivijima se govori kao o primjeru vjernosti među pticama. Parovi se formiraju 2-3 sezone, ali često je par nerazdvojan cijeli život. Njihova glavna sezona parenja traje od lipnja do ožujka. U to se vrijeme događaju dirljivi datumi..

Mužjak i ženka sastaju se u jami otprilike jednom u dva do tri dana i ispuštaju posebne zvukove. Budući da su ptice kivi noćne, zvijezde i tajanstveni mrak noći svjedoče njihovoj vezi..

Nakon oplodnje ženka nosi jaje, u pravilu samo jedno, to je zbog niza razloga. U razdoblju trudnoće ženka ima neviđen apetit, jede oko tri puta više hrane nego inače.

Ali kada dođe vrijeme za odlaganje jajašca, otprilike tri dana ženka ne može ništa jesti, to je zbog neobično velike veličine samog jajašca koje se u ovom trenutku nalazi unutar ptice.

U običnom kiviju jaje je teško približno 450 grama, što je četvrtina težine same ptice. Jaje je veliko, bijelo, ponekad ima zelenkastu nijansu. U skloništu koje je ženka odabrala - jami ili gustom korijenju drveća, mužjak inkubira jaje. Neko vrijeme, kako bi mužjak mogao jesti i opskrbiti se energijom, ženka ga zamjenjuje.

Razdoblje inkubacije traje 75 dana, a zatim će trebati još otprilike tri dana da bi pilić izašao iz ljuske, to čini uglavnom uz pomoć šapa i kljuna. Teško je nazvati brižne roditelje kivi ptica, odmah nakon rođenja pilića ih ostavljaju.

Tri dana pilići ne mogu samostalno stajati i kretati se po hranu, ali opskrba žumanjkom omogućuje im da o tome ne razmišljaju. Negdje petog dana mladi potomci izlaze iz skloništa i hrane se sami, ali nakon 10 dana života, pilići se u potpunosti prilagođavaju i počinju voditi normalan život, promatrajući noćni način života.

Zbog svoje neobranjivosti i nedostatka roditeljske skrbi, gotovo 90 posto mladog legla umire u prvih šest mjeseci. Samo 10 posto preživi do puberteta, koji se u muškaraca javlja u 18 mjeseci, ali u žena već u dobi od tri godine. Očekivani životni vijek ovih ptica je 50-60 godina, za to vrijeme ženka snese oko 100 jajašaca, od kojih oko 10 pilića preživi.

Kivi hrana za perad

Kivi izlaze hraniti se noću, kad je uokolo mrak, a istovremeno ptice imaju vrlo slab vid. Međutim, to ih ne ometa da dobiju hranu. Obrok za ručak započinju otprilike pola sata nakon zalaska sunca. Napuštaju svoje skrovište i koriste se njuhom i dodirom.

Moćnim nogama grabe zemlju, a zatim zabiju kljun u nju i doslovno nanjuše sebi poslasticu. Tako hvataju crve i insekte koji se nalaze u tlu..

Ptice kivi mogu jesti i otpale bobice i voće koje im se nađe na putu. Također, neće se odreći školjki i rakova, koji su za njih prava delicija..

Kiwi je ptica s Novog Zelanda koja ne leti. Opis i fotografija ptice kivi

Kad čujemo riječ kivi, prvo što nam padne na pamet je sočno voće. Međutim, ne naziva se samo voćka. Ispada da je plod kivija ime dobio po sličnosti s pticom. Kiwi je jedinstvena ptica na Novom Zelandu. Ptica kivi pripada rodu ratita i endem je Novog Zelanda. Ptica kivi odražava kulturu ove zemlje, zbog čega je često prikazana na poštanskim markama i kovanicama. Ispod ćete pronaći opis i fotografiju ptice kivi, kao i saznati puno zanimljivih i novih stvari o njoj..

Kako izgleda ptica kivi??

Kako izgleda ptica kivi ako je voće dobilo ime po njoj? Ptica kivi izgleda vrlo neobično. Gledajući ovo stvorenje, nećete odmah shvatiti - je li ptica ili životinja? Napokon, kivi nema krila i rep, a perje mu je više poput guste vune. Uz to, ptica kivi ima neke značajke sisavaca, na primjer osjetljive čekinje (vibrissae) u dnu kljuna.

Međutim, kivi je ptica koja ne leti. Ptica kivi izgleda mala i ne prelazi veličinu uobičajene piletine. Ženke su veće od mužjaka. Kivi ima tijelo u obliku kruške, malu glavu i kratki vrat. Ptica kivi teži od 1,5 do 4 kg. Ptica kivi izgleda zanimljivo. Ima snažne noge i uski dugački kljun na čijem su vrhu nosnice. To značajno razlikuje kivi od ostalih ptica, kod kojih su nosnice u dnu kljuna. Kljun kivija vrlo je fleksibilan i tanak, a duljina mu je oko 12 cm za ženke i oko 10 cm za muškarce..

Iako se čini da ovoj ptici nedostaju krila, ona to ipak čine. Samo što su krila ptice kivi nerazvijena i njihova duljina iznosi samo 5 cm. To su najmanja krila od svih živih ptica, a pod gustim perjem kivija potpuno su nevidljiva. Ptica kivi izgleda pahuljasto, jer je tijelo gusto prekriveno mekim sivim ili smeđim perjem. Kivi ima kratke, snažne noge s oštrim kandžama. Noge ove ptice s Novog Zelanda vrlo su jake i teže oko 1/3 tjelesne težine..

Ptica kivi razlikuje se od ostalih ptica ne samo izgledom, već i ponašanjem. Kivi ima naviku skrivati ​​kljun ispod krila tijekom odmora, što je uobičajeno za mnoge ptice. Ali najneobičnije je to što ovo stvorenje istovremeno kombinira osobine ptice i sisavca. Kivi imaju tjelesnu temperaturu od 38 ° C, koja je bliža temperaturi sisavaca i niža od ostalih ptica..

Također, kivi ima posebnu strukturu kostura, zbog čega je ova ptica čak dobila nadimak "časni sisavac". Prilično dugo vremena postojala je pretpostavka da je najbliži rođak kivija izumrla ptica moa. No, nedavna istraživanja DNK pokazala su da je najbliži rođak kivija izumrla ptica slon..

Kivi ima vrlo male oči, stoga se ne mogu pohvaliti oštrim vidom i uglavnom se oslanjaju na razvijen sluh i izvrstan njuh. No, kivi je u suvremenim uvjetima vrlo ranjiv, najviše zbog grabežljivaca, jer kivi lako pronalaze mirisom. Stvar je u tome što perje kivija ima specifičan i prilično jak miris koji podsjeća na gljivu. Danas postoji 5 vrsta kivi ptica: obični kivi, sjeverno smeđi kivi, veliki sivi kivi, mali sivi kivi i kivi rovi.

Gdje živi ptica kivi??

Ptica kivi endemična je za Novi Zeland. To znači da ptica kivi živi samo na ovom mjestu i nigdje drugdje na planeti. Ptica kivi nalazi se u različitim dijelovima Novog Zelanda, ovisno o vrsti.

Sjeverni kivi nalazi se na Sjevernom otoku. Obični kivi, veliki sivi kivi i rovije nastanjuju Južni otok. Mali sivi kivi živi samo na otoku Kapiti. Ptica kivi živi u vlažnim zimzelenim šumama, jer struktura nogu omogućuje vam da ne zapnete u močvarnom tlu.

Kako živi ptica s Novog Zelanda??

Ova ptica s Novog Zelanda vrlo je oprezna i tajnovita, pa ju je prilično teško upoznati. Uz to, ptica kivi je noćna. Preko dana ptica kivi živi, ​​skrivajući se u dupljama ili pod korijenjem drveća, kao i u iskopanim rupama. Zanimljivo je da svaka vrsta kivija ima svoj stil ukopavanja. Neki imaju čitav labirint koji ima nekoliko izlaza, dok drugi imaju jednostavnu rupu, sa samo jednim izlazom. Najteže jame gradi veliki sivi kivi. Naravno, ova ptica neće uspjeti nadmašiti takvog majstora kao jazavac u izgradnji rupa.

Ptica kivi živi s do 50 skloništa na svom mjestu i mijenja se svaki dan. U iskopanoj rupi ptica kivi počinje živjeti tek nakon nekoliko tjedana. Ide na takav trik da za to vrijeme mogu rasti trava i mahovina, što će maskirati ulaz u rupu. Ali kivi također može samostalno prikriti ulaz u gnijezdo uz pomoć lišća i grana. Danju kivi napušta svoja skloništa samo u slučaju opasnosti..

Unatoč činjenici da su kivi danju mirni, noću postaju agresivni. Kivi su teritorijalne ptice koje ljubomorno brane svoje područje gniježđenja. Snažne noge i oštar kljun kivija opasno su oružje, pa borba između ptica može biti kobna. Ali ovo je rijetko. Tek nakon prirodne smrti, vlasnik se mijenja na mjestu gniježđenja. Ptice označavaju granice svojih parcela uz pomoć vapaja, koji se čuju noću nekoliko kilometara. Pogrešno je mišljenje da su kivi nespretne i spore ptice. Ptica kivi vrlo je pokretna i tijekom noći obilazi cijelo područje gniježđenja.

Znanstvenici sugeriraju da su prije otprilike tisuću godina milijuni kivija naseljavali šume Novog Zelanda. Početkom 2000-ih populacija kivija pala je na 70 000. Kiviji su izumirali velikom brzinom. Prvenstveno zbog grabežljivaca i smanjenja površine šuma. Posebno je tužna bila priča o naseljavanju hermelina na Novom Zelandu kako bi se kontrolirao broj zečeva. Ali hermelin je počeo istrebljivati ​​mladi rast i jaja domaćih ptica, uključujući ptice kivi. Kivi su prilično izdržljive ptice, mogu preživjeti značajne promjene u okolišu, osim toga, ptica kivi nije vrlo osjetljiva na bolesti.

1991. godine započele su mjere za obnavljanje populacije kivija, što je omogućilo značajno povećanje broja ptica koje su odrasle. Uz to, kivi se uzgaja u zatočeništvu kako bi se ponovno naselili na otocima. Također je počeo kontrolirati broj grabežljivaca koji prijete kiviju. Danas su sve vrste kivija navedene u međunarodnoj Crvenoj knjizi..

Što jede ptica kivi?

Čim sunce zađe, kivi će sigurno izaći iz svojih skrovišta u lov. Ptica kivi jede insekte, gliste, mekušce. Također, ptica kivi jede otpale bobice i voće..

Struktura kljuna omogućuje kiviju da doslovno nanjuši crve i insekte. Kivi pronalaze svoj plijen grabeći zemlju nogama i duboko zabijajući svoj dugački kljun u nju. Ponekad ptica kivi jede čak i rakove i male vodozemce.

Pilić kivi

Kivi su monogamne ptice, često se pare nekoliko godina, a ponekad i doživotno. Sezona parenja ove ptice s Novog Zelanda traje od lipnja do ožujka. U roku od 3 tjedna ženka rodi jaje, nakon čega ga polaže u jazbinu. Obično kivi snese jedno jaje, a samo ponekad dva ili tri. Ptica kivi može položiti jaja nekoliko puta godišnje.

Jaje kivija prilično je veliko i teži oko 450 grama, što je oko 1/4 tjelesne težine ptice. Jaja kivija su bijele boje, često sa zelenkastom bojom. U kiviju je postotak žumanjka među ptičjim jajima 65%, što je prilično puno, jer je kod većine ostalih ptica 35-40%.

Tijekom trudnoće ženka jede 3 puta više nego inače. Napokon, nekoliko dana prije nego što ga položi, prestaje uopće jesti, jer je jaje kivija vrlo veliko. Položeno jaje inkubira mužjak koji ostavlja gnijezdo samo da bi jeo. Tijekom tih sati zamjenjuje ga ženka.

Trebat će oko 75-85 dana da se pilić kivi izlegne iz jajeta. Nakon toga, pilić kivi nekoliko će dana izvlačiti se iz ljuske koristeći kljun i noge. Pilić kivi se rađa pernati ne s paperjem, već s perjem. Izgleda točno poput minijaturne replike odrasle osobe..

Pilić kivi nije okružen roditeljskom brigom, jer ga roditelji ostavljaju nakon izlijeganja. Pilić kivi nekoliko dana ne jede i ne može stajati. Ali ne gladuje, jer ima potkožne rezerve žumanjka. Nakon 5 dana, kivi pilić već počinje napuštati gnijezdo. U dobi od 2 tjedna već sam traži hranu.

Prva 2 mjeseca života pilić kivi jede po danu, ali ubrzo prelazi na noćni način života. Mladi kivi vrlo su nezaštićeni. Oko 90% mladih životinja ugine u prvih šest mjeseci života, u većini slučajeva mladi kivi postaju žrtve grabežljivca. U životu jedna ženka proizvede do 100 jajašaca.

Ptica kivi raste polako. Maloljetnici dostižu odrasle veličine s 4-5 godina. Mužjaci kivija postaju sposobni za reprodukciju u dobi od 1,5 godine, a ženke s 2-3 godine. No, ženke počinju odlagati jaja tek za 5 godina. Ova ptica Novog Zelanda je dugovječna. Kiwi živi oko 50-60 godina.

Ako vam se svidio ovaj članak i volite čitati o neobičnim životinjama našeg nevjerojatnog planeta, pretplatite se na ažuriranja web mjesta i najprije dobivajte najsvježije i najzanimljivije članke o životinjskom svijetu.

Kiwi: zanimljivosti o ptici koja ne leti

Ptica kivi jedno je od najnevjerojatnijih bića koja naseljavaju naš planet. Za mnoge je njegovo ime povezano s istoimenim plodom. Što je zajedničko njemu i pticama? Zašto je zoolog William Calder ove ptice nazvao "časnim sisavcima"? Gdje možete pronaći ta jedinstvena bića? Odgovori na ova pitanja, kao i neke zanimljive činjenice o kiviju, nalaze se u ovom članku..

Kako izgleda ptica

Kivi se može usporediti po veličini s običnom piletinom. Tijelo mu je prekriveno perjem koje prilično podsjeća na gustu dlaku životinja. Svijetlosmeđa ili siva perjanica doista izgleda poput čupave kože kože kivija. Inače, u čast ptici je voće dobilo ime, a ne obrnuto..

Pernati kivi ima pomalo kruškoliko tijelo i malu glavu na kratkom vratu. Tjelesna težina - od 1,5 do 4 kg. Ženke teže više od mužjaka - to je zbog potrebe nošenja jajašaca.

Može li ptica kivi letjeti? Ne, jer ruta krilca, duga samo 5 cm, nisu prikladna za let. Međutim, nisu izgubili naviku skrivanja kljuna ispod krila tijekom spavanja i odmora..

Ovo pernato stvorenje nema rep. Osim toga, postoje i drugi znakovi zbog kojih više nalikuje životinjama nego pticama:

  • tjelesna temperatura 38 ° C bliska je tjelesnoj temperaturi sisavaca (u ptica 40-42 ° C);
  • na dnu kljuna nalaze se vibrise - tanki dugi brkovi koji vrše funkciju mirisa.

Pa tko je to: ptica ili životinja? Kivi ima kljun i četveroprste noge - ovi znakovi ukazuju na to da je još uvijek ptica. Noge karakteriziraju oštre kandže, kratke i jake. Zahvaljujući njima, ptica se pouzdano drži na močvarnom tlu. Kljun je dugačak i tanak, ponekad zakrivljen, a prosječna dužina mu je oko 10-12 cm.

Pogled na pticu bez krila slabo je razvijen - malene oči promjera manjeg od centimetra dokaz su tome. Taj se nedostatak nadoknađuje savršeno razvijenim sluhom i njuhom. Kiviji su po osjetu mirisa na drugom mjestu nakon kondora. Osim brkova, postoji još jedna zanimljiva značajka: nosnice su smještene na vrhu kljuna, a ne u njegovom dnu, kao i sve ostale ptice.

Gdje stanuje

Ptica kivi endemična je za Novi Zeland. To znači da ona živi ovdje i nigdje drugdje na svijetu. Vlažne zimzelene šume i močvare njezino su uobičajeno stanište. Na mjestima koja su ove ptice najgušće naseljene, na kvadratnom kilometru ima samo 4-5 jedinki..

Način života i prehrana

U prirodi nije tako lako upoznati kivi - ptice preferiraju noćni način života. Danju sjede u raznim rupama i udubinama, pod korijenjem drveća. Treba napomenuti da su vrlo oprezni i ponašaju se kao pravi partizani. Dakle, svježe iskopanu rupu ne koriste za sklonište, već strpljivo čekaju nekoliko tjedana dok ne zaraste travom i mahovinom ili sami maskiraju ulaz granama i lišćem.

Na svom teritorijalnom području ptice imaju pedesetak takvih skloništa i mijenjaju ih svaki dan. Teritorijalna podjela je vrlo jasna, granice parcele kivija naznačene su glasnim povicima koji se čuju noću.

Oprezni i skroviti, noću postaju aktivni i agresivni. Mužjaci brane granice svog područja od konkurenata, iako su tučnjave između kivija prilično rijetke. Prvi dojam koji kivi stvara svojom pojavom - nespretna i spora ptica - ispada pogrešan. Tijekom noći uspijevaju zaobići čitav svoj teritorij - a to je područje od 2 do 100 hektara!

Pola sata nakon zalaska sunca ptice kreću u potragu za hranom. Insekti, gliste, mekušci, koje njuškaju u zemlju, uvlačeći u nju dugi kljun, postaju njihov plijen. Ptice ne odbijaju otpale bobice i voće.

Reprodukcija

Sezona parenja traje od lipnja do ožujka. Ptice su po prirodi monogamne: parovi traju 2-3 sezone parenja, a ponekad i tijekom svog života.

Glavna misija ženke je položiti jedno jaje. Ali što! Jaje je teško 500 g, što je oko četvrtine težine same ptice. Za ovaj je pokazatelj kivi rekorder među pticama. I ovo nije zadnji zapis - udio žumanjka u jajetu je 65, što je puno više od udjela ostalih ptica (do 40%).

Tijekom cijelog razdoblja trudnoće ženka tri puta povećava prehranu. To je zbog činjenice da će u posljednjih nekoliko dana prije polaganja jajašca izgladnjeti - u tijelu jednostavno neće biti mjesta za hranu! Ali mužjak je taj koji inkubira jaje. Gnijezdo napušta samo nekoliko sati kako bi nešto prigrizao - ponekad ga za to vrijeme zamijeni ženka.

Razmnožavanje traje oko 80 dana. Budući da je ljuska jajeta dovoljno gusta, da bi mogla izaći iz nje, pile mora pokušati aktivno raditi s nogama i kljunom. Za to su mu potrebna 2-3 dana. Pilići kivi rađaju se s perjem, a nisu prekriveni puhom, kao što je slučaj s drugim pticama. Zbog toga pilići izgledaju kao odrasli..

Kivije se teško može nazvati brižnim roditeljima - pile ostavljaju odmah nakon rođenja. Prvih tjedan dana nakon rođenja pile ne traži hranu, već se hrani potkožnim rezervama žumanjka. Nakon nekog vremena, kada je pilić star jedan i pol do dva tjedna, već traži hranu za sebe.

U početku se pilići hrane samo danju, postupno prelazeći na noćni način života. Sve to male ptice čini ranjivim i laganim plijenom grabežljivih životinja. Oko 90% maloljetnika ne preživi do šest mjeseci.

Pilići narastu do veličine odrasle osobe tek u dobi od 4-5 godina. Ali čupave ptice žive dugo, u divljini i do 50-60 godina - na ovom pokazatelju mogu zavidjeti mnoge druge ptice.

Obilje kivija

Zbog tajnog načina života kivija, gotovo je nemoguće susresti ih u njihovom prirodnom staništu. Iz tog razloga se dugo vremena nije znalo za brzi pad njihovog broja. No, prije samo tisuću godina, njihova je populacija brojala oko 12 milijuna jedinki, a 2004. - samo 70 tisuća.

Priroda je ove neobične ptice obdarila velikom prilagodljivošću na promjene u okolišu. Međutim, krčenje šuma i grabežljivci koje su Europljani uveli na Novi Zeland - mačke, psi i lasice - učinili su svoj posao..

Ukupno ima 5 vrsta u rodu kivija - sve su one navedene u međunarodnoj Crvenoj knjizi:

  • Južni, ili uobičajeni, kivi;
  • Sjeverni smeđi kivi;
  • Veliki sivi kivi;
  • Mali sivi kivi;
  • Rovi

Vlada je 1991. pokrenula program oporavka od kivija. Suzbijanje grabežljivca i uzgoj kivija u zatočeništvu predlažu se kao zaštitne mjere..

Također, znanstvenici su predložili razvoj dezodoransa za kivi. Činjenica je da njihovo perje ima specifičan miris po gljivama, po kojem grabežljivci lako pronalaze ptice..

Zanimljive činjenice i informacije

Čupavi i bez krila, u mnogočemu za razliku od ostalih ptica - takva je ptica kivi. Zanimljive činjenice povezane s njom služe kao dokaz njezine originalnosti:

  • Ptica je simbol Novog Zelanda, njena slika krasi marke i kovanice.
  • Sami Novozelanđani u šali sebe nazivaju "kivijem".
  • Prije nego što su mačke, psi i drugi grabežljivci naselili Novi Zeland, dlakave ptice nisu imale prirodnih neprijatelja..
  • Ptica je rođak emua i kazuara.
  • Ime je dobila zbog zvukova mužjaka.

Evo ga, kivi je jedinstveno biće koje kombinira značajke i ptica i životinja.

Ptica kivi - stanište, krila, hrana, fotografije i videozapisi

Svatko je barem jednom u životu čuo za pticu kivi, ali osim što ta ptica ne može letjeti, o njoj zapravo nisu ništa ni čuli. Jeste li znali da ona nema jezik? Kiviju također nedostaje rep. Kiwi ima još mnogo značajki koje vrijedi naučiti.

Kivi je cijela obitelj od 5 vrsta. Svi žive na Novom Zelandu. Inače, upravo je kivi neslužbeni amblem ove zemlje..

Stanište ptice kivi

Značajke tjelesne građe ptice kivi

Ova nevjerojatna ptica ima težinu od 1,4 do 4 kilograma. Štoviše, 1/3 mase otpada na snažne i izdržljive šape s oštrim kandžama. Perje je više poput krzna - takvih malih sivo-smeđih pera, koja, usput rečeno, također imaju vlastiti jak i opor miris, sličan gljivi. Predatorima nije teško pronaći plijen po ovom mirisu..

Kiwi ima krila?

A također, ako vam kažu da kivi nema krila, nemojte vjerovati. Oni su tamo, ali vrlo mali, oko 5 cm duljine, i praktički su nevidljivi na tijelu ptice. Iako su naviku spavanja i skrivanja malene glave ispod krila i dalje zadržali. Ovaj prizor, naravno, izgleda komično, ali takva je priroda ptice..

Vrijedno je napomenuti da su oči kivija vrlo male i slabo vide. Stoga je sva nada u sluhu i njuhu. U tome im pomaže dugački kljun, na kojem su nosnice smještene ne u podnožju, kao u svih ptica, već na samom vrhu. I umjesto jezika, imaju tanke, duge vibrise (tako osjetljive dlake), oni igraju ulogu dodira.

Iskopavanje hrane i način života

Kiviji su aktivni noću, iz svojih skrovišta izlaze u mraku. Skloništa: kivi, na svom teritoriju može napraviti oko 50 takvih skloništa (to je u krugu od 1 km). To mogu biti pukotine, udubina drveta ili rupe koje je iskopalo. I evo još jedne zanimljivosti: nakon što kivi iskopa rupu, ne smjesti se odmah u nju, već čeka tjedan ili čak dva da ulaz zaraste travom i mahovinom. Trebaju mu takve akcije čekanja da prikrije svoje skrovište..

Nakon dnevne letargije i sramežljivosti, u sumrak se iz njihovih skloništa pojavljuju samouvjerene i agresivne nastrojene ptice, spremne za obranu svog teritorija i svoje ženke. Na svoj teritorij to viču naglas.

Prehrana ovih ptica uključuje voće i bobice koje su pale s drveća, kao i bube, muhe, ličinke, gliste, puževe, puževe, male rakove (kiklopi, dafnije), čak i male krastače. Ptica traži svoje „dobrote“ uz pomoć kljuna koji poput „usisavača - lokatora“ njuška svoj plijen među travom i otpalim lišćem. Istodobno, moćne, iako kratke šape, grablje ostavljaju i zemlju.

Kivi se pare na dulje razdoblje, ponekad i na čitav životni vijek. Ljubavne igre za razmnožavanje započinju u lipnju i završavaju u ožujku. Nakon tri tjedna trudnoće, ženka snese vrlo veliko jaje (rijetko dva). Ovdje je kivi rekord bez presedana u omjeru tjelesne težine i težine jaja, koje teži oko 1/4 tjelesne težine samog kivija. Jaje muškarci obično inkubiraju 75 - 85 dana.

Kad se pile izlegne iz jajeta, tata i mama, ostaje mu da živi samostalno. Za to piletina ima rezervu potkožne masti za 2-3 dana, puno pero i vrlo jaku žeđ za životom. Mali kivi ima 3-5 godina da odraste. A kivi živi oko 50 - 60 godina. Nažalost, do 90% ovih ptica ugine u prvih 6-7 mjeseci života..

Kivi u suvremenom svijetu

Dolaskom Europljana na novozelandske otoke koji su sa sobom doveli svoje kućne ljubimce (a za kivi su to neprijatelji), njihov se broj naglo smanjio do kraja dvadesetog stoljeća. Danas se populacija kivija nastavlja. U tu svrhu država Novi Zeland odradila je titanski posao zaštite i obnove svih 5 vrsta kivija. Od 1991. zaštićeni su zakonom i navedeni su u Crvenoj knjizi. Sada im se preživljenje povećalo za 50%.

Ptica kivi - zanimljiv video

Ako pronađete pogrešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

Ptica kivi

Ptica kivi vrlo je znatiželjna: ne može letjeti, ima opušteno perje nalik na kosu, snažne noge i bez repa. Ptica ima mnoštvo čudnih i čudesnih obilježja koja su nastala izolacijom Novog Zelanda i odsutnošću sisavaca na njezinom teritoriju. Vjeruje se da su se kivi razvili kako bi zauzeli stanište i način života koji bi inače bio nemoguć u drugim dijelovima svijeta zbog prisutnosti grabežljivaca sisavaca..

Podrijetlo vrste i opis

Foto: ptica kivi

Kivi je ptica koja ne leti, a nalazi se u rodu Apteryx i obitelji Apterygidae. Njegova je veličina približno jednaka domaćoj piletini. Ime roda Apteryx dolazi od starogrčkog "bez krila". Ovo je najmanji živi na Zemlji štakor.

Usporedbe DNK sekvenci dovele su do iznenađujućeg zaključka da su kiviji puno bliže povezani s izumrlim madagaskarskim pticama slonovima nego s moom s kojom su koegzistirali na Novom Zelandu. Uz to, imaju mnogo toga zajedničkog s emuima i kazuarima..

Video: ptica kivi

Studije objavljene 2013. godine na izumrlom rodu Proapteryx, poznatom iz miocenskih sedimenata, pokazale su da je bio manji i da je vjerojatno imao sposobnost leta, potkrepljujući hipotezu da su preci ptice kivi stigli na Novi Zeland neovisno od moa, koji je vremenom pojavljivanje kivija već je bilo veliko i bez krila. Znanstvenici vjeruju da su preci današnjih kivija završili na Novom Zelandu putujući iz Australasije prije oko 30 milijuna godina, a možda i ranije..

Neki lingvisti riječ kivi pripisuju ptici selici Numenius tahitiensis koja hibernira na otocima tropskog Tihog oceana. Svojim dugim, zakrivljenim kljunom i smeđim tijelom podsjeća na kivi. Stoga su, kad su prvi Polinežani stigli na Novi Zeland, primijenili riječ kivi na novopronađenu pticu..

Zabavna činjenica: Kivi je prepoznat kao simbol Novog Zelanda. Ova je povezanost toliko jaka da se pojam kivi koristi u međunarodnim okvirima..

Jaje kivija jedno je od najvećih u smislu tjelesne veličine (do 20% težine ženke). To je najveća stopa od svih vrsta ptica na svijetu. Druge jedinstvene adaptacije kivija, poput perja nalik na kosu, kratkih i čvrstih nogu te upotrebe nosnica za lociranje plijena prije nego što su ga uopće vidjeli, pomogle su ovoj ptici da postane svjetski poznata..

Izgled i značajke

Foto: Ptica kivi bez leta

Njihove su prilagodbe goleme: kao i svim ostalim ratitima (emu, rheis i kazuari), i njihova su vestigijska krila izuzetno mala, tako da su nevidljiva pod dlakavim, čekinjastim perjem. Dok odrasli imaju kosti sa šupljim iznutricama, kako bi minimalizirali težinu kako bi bio izvediv let, kivi ima koštanu srž poput sisavaca..

Ženke smeđeg kivija nose i polažu jedno jaje, koje može težiti i do 450 g. Kljun je dugačak, savitljiv i osjetljiv na dodir. Kivi nema rep, a želudac je slab, cekum je izdužen i uzak. Kiviji se malo oslanjaju na viziju da bi preživjeli i pronašli hranu. Oči kivija vrlo su male u odnosu na tjelesnu težinu, što rezultira najmanjim vidnim poljem. Prilagođeni su za noćni način života, ali se uglavnom oslanjaju na druga osjetila (sluh, njuh i somatosenzorni sustav).

Istraživanja su pokazala da je trećina novozelandske stoke imala jedno ili oba oka. U istom pokusu promatrana su tri specifična uzorka koja su pokazala potpunu sljepoću. Znanstvenici su otkrili da su u dobroj fizičkoj kondiciji. Studija iz 2018. otkrila je da su najbliži rođaci kivija, izumrle ptice slonovi, također dijelili ovu osobinu unatoč velikoj veličini. Temperatura kivija je 38 ° C, što je niže od temperature ostalih ptica, a sličnije je sisavcima.

Gdje živi ptica kivi??

Foto: ptičja piletina kivi

Kiwi je endem za Novi Zeland. Žive u zimzelenim vlažnim šumama. Izduženi nožni prsti pomažu ptici da se kloni močvarnog tla. U najnaseljenijim područjima ima 4-5 ptica na 1 km².

Vrste kivija distribuiraju se na sljedeći način:

  • Veliki sivi kivi (A. haastii ili Roroa) najveća je vrsta, visoka oko 45 cm i teška oko 3,3 kg (mužjaci oko 2,4 kg). Ima sivo-smeđe perje sa svijetlim prugama. Ženka snese samo jedno jaje, koje oba roditelja inkubiraju. Staništa se nalaze u planinskim predjelima sjeverozapada Nelsona, mogu se naći i na sjeverozapadnoj obali i u južnim Alpama Novog Zelanda;
  • Mali pjegavi kivi (A. owenii) Ove ptice nisu u stanju izdržati grabež uvoznih svinja, hermelina i mačaka, što je dovelo do njihovog izumiranja na kopnu. Na otoku Kapiti žive već 1350 godina. Doveden je na druge otoke bez grabežljivaca. Poslušna ptica visoka 25 cm;
  • Smeđi kivi Rowe ili Okarito (A. rowi), prvi put je identificiran kao nova vrsta 1994. godine. Rasprostranjenost je ograničena na malo područje na zapadnoj obali novozelandskog Južnog otoka. Ima sivkasto perje. Ženke polažu do tri jaja u sezoni, svako u zasebno gnijezdo. Mužjaci i ženke se inkubiraju zajedno;
  • Južni, smeđi ili obični kivi (A. australis) relativno je česta vrsta. Njegova je veličina gotovo identična veličini velikog pjegavog kivija. Slično smeđem kiviju, ali sa svjetlijim perjem. Živi na obali Južnog otoka. Ima nekoliko podvrsta;
  • Sjeverna smeđa vrsta (A. mantelli). Rasprostranjen u dvije trećine Sjevernog otoka, s preostalih 35 000, najčešći kivi. Ženke su visoke oko 40 cm i teže oko 2,8 kg, mužjaci 2,2 kg. Smeđa boja sjevernog kivija pokazuje izvanrednu elastičnost: prilagođava se širokom rasponu staništa. Perje je prugasto smeđecrveno i bodljikavo. Ženka obično snese dva jajašca koja mužjak inkubira..

Što jede ptica kivi??

Foto: ptica kivi na Novom Zelandu

Kivi su svejede ptice. Njihov želudac sadrži pijesak i sitno kamenje koje pomaže u procesu probave. Budući da kivi živi na raznim staništima, od padina planina do egzotičnih borovih šuma, teško je definirati tipičnu prehranu kivija..

Većinu hrane imaju beskičmenjaci, a omiljeni su im domaći crvi koji narastu i do 0,5 metara. Srećom, Novi Zeland je bogat crvima, a na izbor je 178 autohtonih i egzotičnih vrsta.

Uz to se jede i kivi:

  • bobičasto voće;
  • razno sjeme;
  • ličinke;
  • biljno lišće: vrste uključuju podocarp totara, hinau i razne koprosme i hebe.

Dijeta kivija usko je povezana s njihovom reprodukcijom. Ptice moraju stvoriti velike prehrambene rezerve da bi uspješno prošle sezonu razmnožavanja. Smeđi kivi također se hrani gljivama i žabama. Poznato je da love i jedu slatkovodnu ribu. U zatočeništvu je jedan kivi iz ribnjaka ulovio jegulje / tune, imobilizirao ih s nekoliko pogodaka i jeo.

Kivi svu hranu koju tijelo treba treba dobiva hranom - sočne gliste čine 85% vode. Ova prilagodba znači da mogu živjeti na suhim mjestima poput otoka Kapiti. Biti noćni također vam pomaže prilagoditi se jer se ne pregriju ili ne dehidriraju na suncu. Kad ptica kivi popije, potopi kljun, zabaci glavu i klokota u vodi.

Značajke karaktera i načina života

Foto: Noćna ptica kivi

Kivi su noćne ptice, poput mnogih domaćih životinja s Novog Zelanda. Njihovi zvučni signali probijaju šumski zrak u sumrak i zoru. Noćne navike kivija mogu biti rezultat ulaska predatora, uključujući ljude, u stanište. U zaštićenim područjima gdje nema grabežljivaca, kivi se često može vidjeti na dnevnom svjetlu. Preferiraju suptropske i umjerene šume, ali životne okolnosti prisiljavaju ptice da se prilagode različitim staništima poput subalpskog grmlja, travnjaka i planina.

Kivi imaju visoko razvijen njuh, neobičan kod ptica, i jedine su ptice s nosnicama na kraju dugih kljunova. Budući da su im nosnice smještene na kraju dugih kljunova, kivi može otkriti insekte i crve pod zemljom koristeći svoj izoštren njuh, a da ih zapravo ne vidi i ne čuje. Ptice su vrlo teritorijalne, s britkim pandžama koje napadaču mogu nanijeti neke ozljede. Prema istraživaču kivija dr. Johnu McLennanu, jedan prekrasan pjegavi kivi u sjeverozapadnoj regiji zvan Pete zloglasan je po tome što koristi načelo „katapult za udaranje i trčanje. Skoči vam na nogu, odgurne se, a zatim trči u šikare. ".

Kiviji imaju izvrsno pamćenje i mogu se sjećati neugodnih zgoda najmanje pet godina. Danju se ptice skrivaju u udubini, rupi ili ispod korijenja. Jure velikih sivih kivija labirinti su s više izlaza. Na svom mjestu ptica ima do 50 skloništa. Kivi se napuni u rupu nekoliko tjedana kasnije, nakon što je pričekao da ulaz zamaskira zarasla trava i mahovina. Događa se da kivi posebno skrivaju gnijezdo, maskirajući ulaz grančicama i lišćem.

Društvena struktura i reprodukcija

Foto: ptičja piletina kivi

Muški i ženski kivi čitav svoj život žive kao monogamni par. Tijekom sezone parenja, od lipnja do ožujka, par se sastaje u jami svaka tri dana. Ova veza može trajati i do 20 godina. Ističu se od ostalih ptica po tome što imaju funkcionirajući par jajnika. (U mnogih ptica i na platypusu desni jajnik nikada ne sazrijeva, tako da funkcionira samo lijevi.) Jajašca kivija mogu težiti do jedne četvrtine težine ženke. Obično se polaže samo jedno jaje u sezoni..

Zabavna činjenica: kivi polaže jedno od najvećih jaja proporcionalno veličini bilo koje ptice na svijetu, pa iako je kivi otprilike veličine pržene piletine, može položiti jaja koja su otprilike šest puta veća od kokošjih jaja..

Jaja su glatka i slonovače ili zelenkastobijela. Mužjak inkubira jaje, osim velikog pjegavog kivija, A. haastii, gdje su oba roditelja uključena u inkubaciju. Razdoblje inkubacije traje otprilike 63–92 dana. Proizvodnja golemog jaja stavlja značajan fiziološki teret na ženku. Tijekom trideset dana potrebnih za uzgoj potpuno razvijenog jajašca, ženka mora jesti tri puta više od svoje normalne količine hrane. Dva do tri dana prije početka polaganja jaja, u ženi ima malo mjesta za želudac i ona je prisiljena na post.

Prirodni neprijatelji ptice kivi

Foto: ptica kivi

Novi Zeland je zemlja ptica, prije nego što su se ljudi nastanili na njegovom teritoriju, nije bilo toplokrvnih grabežljivaca sisavaca. Sada je to glavna prijetnja za opstanak kivija, jer grabežljivci koje su uveli ljudi pridonose smrti jaja, pilića i odraslih osoba..

Glavni krivci za pad stanovništva su:

  • hermelini i mačke, koji nanose veliku štetu mladim pilićima tijekom prva tri mjeseca njihova života;
  • psi love odrasle ptice i to je loše za populaciju kivija, jer bez njih nema jaja ili pilića koji bi zadržali populaciju;
  • tvorovi također ubijaju odrasli kivi;
  • opossumi ubijaju i odrasle kivije i piliće, uništavaju jaja i kradu gnijezda kivija;
  • divlje svinje uništavaju jaja, a također mogu ubiti i odrasle kivije.

Ostale životinjske štetočine poput ježeva, glodavaca i lasica možda neće ubiti kivi, ali također stvaraju probleme. Prvo, natječu se za istu hranu kao i kivi. Drugo, oni su plijen istih životinja koje napadaju kivi, pomažući u održavanju velikog broja grabežljivaca..

Zanimljiva činjenica: Perje kivija ima specifičan miris, poput gljive. To ih čini izuzetno ranjivima na kopnene grabežljivce koji su se pojavili na Novom Zelandu, a koje te ptice mogu lako otkriti mirisom..

U područjima u kojima su grabežljivci kivija teško kontrolirani, izlijeganje kivija povećava se na 50-60%. Da bi se održala razina populacije, potrebna je stopa preživljavanja ptica od 20%, što god premašuje. Stoga je kontrola od najveće važnosti, posebno kada ih vlasnici pasa drže pod nadzorom..

Populacija i status vrste

Foto: ptica kivi u prirodi

Na cijelom Novom Zelandu ostalo je oko 70 000 kivija. Predatori u prosjeku ubiju 27 kivija svaki tjedan. To smanjuje broj stoke za oko 1400 kivija svake godine (ili 2%). Ovom brzinom kivi može nestati tijekom našeg života. Prije samo stotinu godina kiviji su se brojali u milijunima. Jedan pas lutalica može za nekoliko dana izbrisati cijelu populaciju kivija.

Otprilike 20% populacije kivija nalazi se u zaštićenim područjima. U područjima gdje su grabežljivci pod nadzorom, preživi 50-60% pilića. Tamo gdje područja nisu nekontrolirana, 95% kivija umire prije uzrasta. Za povećanje populacije dovoljna je samo 20% stopa preživljavanja pilića. Dokaz uspjeha je populacija na Coromandelu, području pod nadzorom grabežljivaca, gdje se taj broj udvostručuje svakih deset godina..

Zabavna činjenica: Rizici za male populacije kivija uključuju gubitak genetske raznolikosti, križanje u srodstvu i ranjivost na lokalne prirodne događaje poput požara, bolesti ili povećane populacije grabežljivaca.

Smanjene šanse za parenje u sve manjoj populaciji koja se smanjuje također mogu dovesti do nižih reproduktivnih performansi. Narod Maora tradicionalno vjeruje da je kivi bio pod zaštitom boga šume. Prije su se ptice koristile za hranu, a od perja se izrađivali svečani ogrtači. Sada, iako lokalno stanovništvo i dalje koristi perje kivija, ono se bere od ptica koje prirodno umiru, od prometnih nesreća ili od grabežljivaca. Kivije se više ne lovi, a neki Maori sebe smatraju čuvarima ptica.

Zaštita ptica kivi

Foto: ptica kivi iz Crvene knjige

Pet je prepoznatih vrsta ove životinje, od kojih su četiri trenutno navedene kao ranjive, a jednoj od njih prijeti izumiranje. Povijesno krčenje šuma negativno je utjecalo na sve vrste, ali preostala velika područja njihovog šumskog staništa sada su dobro zaštićena u rezervatima prirode i nacionalnim parkovima. Trenutno im je najveća prijetnja za preživljavanje grabežljivost invazivnih sisavaca..

Tri su vrste uvrštene u međunarodnu Crvenu knjigu i imaju status ranjivih (ranjivih), a nova vrsta smeđeg kivija Rowe ili Okarito prijeti izumiranjem. 2000. godine Odjel za zaštitu osnovao je pet rezervata kivija s naglaskom na razvoju metoda zaštite kivija i povećanju njihovog broja. Smeđi kivi uveden je u zaljev Hawk između 2008. i 2011. godine, što je zauzvrat dovelo do uzgoja pilića u zatočeništvu koji su pušteni natrag u njihovu rodnu šumu Maungatani..

Operation Nest Egg program je za uklanjanje jaja kivija i pilića iz divljine i inkubaciju ili uzgoj u zatočeništvu sve dok pilići ne postanu dovoljno veliki da se sami snalaze - obično kada težina dosegne 1200 grama. Nakon toga ptica kivi vraća se u divljinu. Takvi pilići imaju 65% šanse da prežive u odrasloj dobi. Napori za zaštitu peradi kivija postigli su određeni uspjeh posljednjih godina, a IUCN je 2017. uklonio dvije vrste s popisa ugroženih i ranjivih.